Blog | Handwerkwinkel Margriet - Dokkum, Foekje Mulder | 31 oktober 2020
Artikelnummer: BLOGOnlangs werd ik via de mail benaderd door Gerit Jan. Of ik interesse had in de overname van de handwerkinventaris van zijn wijlen moeder. Ze is overleden in september 2020, op 81-jarige leeftijd. Nadat hij wat foto's had gestuurd van bandjes, kantjes en bollen garen, en borduurwol was de deal snel gesloten.
Afgelopen week reed ik daarom twee keer naar Sneek om het op te halen vanuit Den Haag. Dat ik twee keer moest rijden, was omdat niet alle dozen in de auto pastten. Zoveel spullen had ik niet verwacht. De eerste dag was het slecht weer, de tweede ophaaldag wat zonniger, waardoor ik ook een kijkje heb kunnen nemen in Snits. Gerit Jan heeft me nog toegezegd wat foto's van zijn moeder te sturen en haar winkel. De foto's die je hier ziet van de winkel, zijn van de eigenaar voor Foekje. Twee dagen ben ik bezig geweest om alles uit te sorteren en gereed te maken voor plaatsing van de spulletjes op de website, waar ik de komende weken nog wel mee bezig ben. Dat het zoveel was had ik niet verwacht.
Tijdens het sorteren ontdekte ik een gelijkenis met mijn wijlen mem (moeder), die bewaarde ook van alles wat nog best wel hergebruikt kon worden. Weggooien daar deed ze niet aan. 'Geen denken aan'. wat ook niet zo gek is als je als kind een oorlog hebt meegemaakt. Mijn moeder was ook iemand 'die haar mannetje stond', vrouwen konden best wel werken, naast het gezin. Aan de spullen en wat onafgemaakte werkjes van tapisserie (halve kruissteek), kon je wel zien dat Foekje enorm vaardig was. Keurige steekjes en prachtige werkjes zitten tussen de spullen. Mapjes vol met projecten en ideetjes voor borduurwerkjes, tapijtjes, Smyrna en nog veel meer. Ongelooflijk mooi. Zo mooi dat ik sommige ga proberen af te maken en andere werkjes zal aanbieden voor de liefhebber om het af te maken. Uit respect voor de maakster, geldt hier zeker mijn lijfspreuk.
"Wat mooi is moet bewaard blijven"
Ik wens de familie heel veel sterkte met de verwerking van hun verlies, maar ik ben er van overtuigd dat ze prachtige herinneringen heeft achter gelaten, zij in vrede mag rusten. Het is mij een eer deze spullen van haar te mogen overnemen. Ik hoop daar nog veel vrouwen blij mee te kunnen maken.
Op de site van de Kostuumvereniging, waar ik ook nog een paar jaar als vrijwilliger aan de website en sociale media heb mogen bijdragen, vond ik nog deze beschrijving van haar.
Foekje Mulder (1938) was een onafhankelijke en eigenzinnige vrouw die haar gezinsleven balanceerde met zelfontplooiing in een tijd dat dit niet van vrouwen uit de arbeidersklasse werd verwacht. Ze werd coupeuse en handwerkdocent en vanaf 1980 had ze haar eigen handwerkzaak in Dokkum, Friesland. Uit haar nalatenschap wordt een collectie zelfgemaakte vintage kledingstukken ter overname aangeboden.
Vrouwen moesten voor zichzelf opkomen en hun eigen broek kunnen ophouden vond ze. Vanzelfsprekend maakte ze veel van haar eigen kleding zelf. Vaak met een patroon uit de Burda of de Ariadne, maar natuurlijk wel in haar eigen stijl met eigen stofkeuze en accenten. Iets wat we tegenwoordig slow fashion zouden noemen. Dan moest ze, na het kiezen van haar favoriete ontwerp, op stoffenjacht, werden de lange tafels in haar hobbykamer leeggehaald om patronen op te leggen en de kledingstukken achter haar degelijke jaren 50 naaimachine in elkaar gezet.
In haar nalatenschap zit een keur van zelfgemaakte kledingstukken, genaaid, gehaakt of gebreid die haar kinderen graag in één keer zouden willen overdragen aan een verzamelaar van of een zorgvuldige handelaar in vintage mode. Je ziet de collectie hier: https://www.instagram.com/collectie.foekje.mulder/
Geïnteresseerden kunnen direct contact opnemen met haar jongste zoon Gerrit Jan Wielinga. Stuur een berichtje via Instagram, een mail naar gjwielinga@gmail.com of bel 06 445 19 722
https://kostuumvereniging.nl/collectie-vintagekleding-ter-overname/
De Nederlandse Kostuumvereniging werd in 1980 opgericht als platform voor geïnteresseerden in mode en streekdracht. De vereniging verbindt kleine en grote verzamelaars, museumconservatoren, docenten en studenten uit het modeonderwijs, kortom mensen met een passie voor kleding, van middeleeuwen tot hedendaagse haute couture. In 2001 fuseerde de vereniging met de Eerste Nederlandse Vereniging van Kantliefhebbers ‘Het Kantsalet’ (1925-2000).
www.kostuumvereniging.nl