Geur van natte wol verwijderen

Bij het wassen van mijn ingekochte partij tapijtwol, kwam een sterker geur naar voren, ondanks dat het heel snel gedroogd was in de zon. Ik ben toen op zoek gegaan naar wat ik er aan kan doen om die geur weg te krijgen. Het beste artikel over de geur van natte wol kwam ik tegen op de online site van het NRC, geschreven door Wim Köhler. Hieronder staat een samenvatting van het bericht. Het gehele bericht is te lezen op de de website van NRC. Ik heb het uiteindelijk op het wolwasprogramma koud gewassen met een scheutje azijn en in de zon laten drogen.

De muffe geur van natte wol herkennen veel mensen direct. Kent u de geur van natte wol echt niet? Koop een paar goedkope dikke wollen sokken, ga naar de badkamer, stop de sokken in lauw water, wring ze uit, leg ze op een handdoek te drogen, doe de verwarmde badkamer goed dicht en kom na een paar uur terug. „Die geur in uw badkamer is die van natte wol”, schrijft de gepensioneerde chemicus Ed Caruthers op een internetforum waar iemand vraagt waarom natte wol zo stinkt. Caruthers’ antwoord: het is het wolvet, de lanoline.

Wolfabrikanten hebben liever niet dat fijne wollen maatpakken en damesvestjes in een zweterige omgeving naar natte wol gaan ruiken. Het valt niet mee dat voor elkaar te krijgen, want wol kan nog heel lang vluchtige moleculen afgeven. Tussen die vezels, in de celmembranen en in de buitenste, platte bedekkende cellen liggen allerlei meer of minder vast gebonden moleculen die in de loop van de jaren bij wasbeurten los kunnen komen. Hoe heter het water, of hoe langer de wol nat blijft, des te meer gebeurt er. Het is een kwestie van uitspoelen, maar er schieten ook chemische verbindingen los en er worden nieuwe gevormd. Iedere keer komen er weer wolvetmoleculen vrij die niet aan de buitenkant van de woldraden kleefden, maar er in opgenomen waren, of er zelfs chemisch aan gebonden waren.

Het nattewolaroma wordt overigens aangevuld met een vleugje stank van zwavelverbindingen. Het eiwit keratine, het hoofdbestanddeel van wol is net als alle eiwitten opgebouwd uit aminozuren. Keratine bevat relatief erg veel van het zwavelhoudende aminozuur cystine. Bindingen tussen twee zwavelatomen in twee cystines geven wolvezels veel sterkte. Maar heet water en zeep kunnen die bindingen losmaken. De zwavelatomen die vrijkomen geven wat rotte-eierenlucht, of andere luchtjes als er grotere zwavelhoudende moleculen worden gevormd.

De wolfabrikanten bestrijden die eeuwige nattewollucht tegenwoordig door wolvezels te coaten of chemisch te bewerken, zodat er weinig meer uit vrij kan komen. Vandaar waarschijnlijk dat op internetfora over nattewollucht ook steeds mensen reageren met: „Ik ruik niks.”

Bron: NRC, 17 november 2017

 

 

 

 

Sorteer op
© 2015 - 2025 Pearls and Roses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel