Sorteer op

Waar komen mijn knopen vandaan? Geschiedenis van knopen

De geschiedenis van de knoop en datering "knopenmode"

Terug naar alle knopen

Materialen, soorten en tijdlijn

  • In het verre verleden werden knopen gemaakt van hoorn, vuursteen, brons
  • Passementerie: simpele houten of ijzeren knopen met een laagje stof met rondom sierlijk vlechtwerk
  • IJzeren en stalen knopen verfraaid met goud- en zilverdraad
  • Art Nouveau (1890-1920) - veel zilver gebruikt maar ook hoorn, schildpad,email en glas
  • Art Deco (1910-1940) - veel glas, kunststof en glanzend metaal
  • 1918 - grens die knopenverzamelaars hanteren om te spreken van oude of moderne knopen
  • 1920-1930 - houtimitatie(Burwood en Syroco)
  • 1940 - doorzichtig glas
  • 1940-1950 - bakeliet in kleuren.
  • 1950 - halfdoorzichtig glas, na de tweede wereldoorlog: gekleurd glas (tik het tegen je tanden en je weet wanneer het glas is of niet)
  • 1960 - metaal gecombineerd met kunststof
  • Na 1960 - knopen die wasmachine en droogtrommel bestendig zijn, dus plastic met twee of vier gaatjes.

​Zie ook het stukje over het Wasinstituut, dat knopen keurde op bestendigheid bij het wassen ervan.


Hoe luxer de knoop, hoe belangrijker de eigenaar geweest was.  Glazen en gouden knopen waren bijvoorbeeld knopen gebruikt door koningen. De sierknoop is bijna even oud als de gewone knoop, en knopen werden dus niet alleen gebruikt voor praktische doeleindes. Luxe knopen van mooie ingelegde materialen, werden al gauw voor de sier gebruikt. De echte rijken droegen hun knopen als juwelen, gemaakt uit zuiver goud. De kunst van het knopen maken, werd door kruisvaarders meegenomen naar Europa. Ambachtslui zoals juweliers, knopenslagers en houtbewerkers bekwaamden zich erin.

In Europa werd de knoop als gebruikmiddel populairder, toen mensen wat nauwer sluitende kleding gingen dragen. Een knoopje is natuurlijk makkelijker dat inveteren of innaaien. De knopen zijn ook nog een tijdje als losbandig gezien. Dat was omdat je er de huid door kon zien. Daarom werd inveteren als een nettere manier van kleden gezien. De kerk heeft knopen zelfs eens gecensureerd. Knopen waren vroeger niet altijd een middel wat vast zat aan de kleding, vaak waren knopen losse onderdelen met een agrafe er aan (een staafje wat je door het knoopsgat steekt). Ook was ooit de knoop een statussymbool. De eerste knopen werden in de 17de en 18de eeuw vooral door mannen gedragen en Napoleon bepaalde welke knoop bij welk beroep hoorde.

De knoop heeft veel uiterlijke en vormen gehad, afhankelijk van de periode. De ene periode was de knoop uitbundiger dan de andere, en ook de populariteit van materialen was afhankelijk van de tijdsperiode. Toen de handel met Japan geopend werd, is de knoop lange tijd beinvloed geweest door de Japanse stijl.

In de tweede helft van de negentiende eeuw was Koningin Victoria van Engeland een stijlicoon voor de vrouw. “Na de dood van haar man droeg zij enkel juwelen en knopen in git als teken van rouw. Het gewone volk liet ze op grote schaal namaken in zwart glas, dat was goedkoper.

Op internet vond ik nog een aantal interessante websites over de geschiedenis van de knoop en ik las dat er zelfs een knopenverzamelaarsclub bestaat in Nederland. Deze blogs lezende is er veel te weten te komen over de knoop en met een prachtige geschiedenis. De knopen waren vroeger echte kunstwerkjes en soms nu ook nog wel wanneer ze met de hand gemaakt worden. Alhoewel tegenwoordig enorm veel knopen machinaal geproduceerd te koop liggen en met miljoenen worden geïmporteerd uit China, vind ik persoonlijk de oude knopen toch het interessants, omdat de tijd waarin ze gebruikt werden de knopen nog echt werden "gewaardeerd". Ze werden van oude kleding afgeknipt en netjes in de naaidoos bewaard voor hergebruik, terwijl de knoop in onze eeuw is gedegradeerd tot wergwerpvoorwerp.

Knopenverzamelaars

De groep van knopen verzamelaars komt drie keer per jaar bijeen. We hebben momenteel 24 leden.
Door één van de deelnemers wordt een inleiding verzorgd over een speciale soort knoop en er is volop gelegenheid kennis uit te wisselen, knopen te ruilen, te kopen of te verkopen. Binnen de groep is veel kennis en literatuur aanwezig om informatie te verzamelen. Leden van de knopenverzamelaars groep wonen in Nederland, België en Duitsland.
Contact.

Button collectors can be found all over the world, here are some interesting websites.


 

© 2015 - 2025 Pearls and Roses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel