Geen Black Friday

Aangezien mijn website gebaseerd is op hergebruik, doe ik bewust niet mee aan de Black Friday akties, met spectaculaire nepkortingen etc.

Graag wil ik dat mijn producten (die komen uit 'out of stock', 'dead stock' en handwerkwinkels komt die gestopt zijn met de verkoop) of inkopen (van tweedehands nieuw en gebruikt handwerkmateriaal) een nieuw leven krijgen.

Mijn prijzen houd ik altijd al bewust laag, maar ik moet er wel de kostprijs er uit kunnen halen. Prijzen zijn dus afhankelijk van wat ik er voor betaald heb bij de inkoop.

Wanneer je bij iets koopt, draag je indirect mee aan een beter milieu. Bovendien is de kwaliteit van deze artikelen zeer hoog en in sommige gevallen zelf beter dan het massaal geproduceerde dat tegenwoordig uit landen komt waar tegen je niet kunt concureren. Dit heeft ook een prijs, zowel voor het milieu als voor de arbeiders in die landen. Waar mogelijk probeer ik dat te vermijden. Elke stap in de goede richting is beter dan geen stappen naar een mooiere toekomst voor de nieuwe generaties.

Een economie kan niet altijd blijven groeien, daarom ben ik voorstander van het hergebruik principe.
Ik sluit me daarbij aan op het gedachtengoed van Marieke Eyskoot.

Wel of geen Black Friday als groene ondernemer? 'Bang om klant te verliezen'

Informatie over de effecten van ons koopgedrag is hard nodig, vindt duurzaamheidsexpert Marieke Eyskoot, wier boek Dit is een goed gidsje: voor een betere wereld deze maand uitkwam. Het probleem met korting is namelijk dat het vertekent. "Dat iets goedkoop is, betekent niet dat het weinig kost, maar dat iemand anders dan jij de prijs betaalt. Zoveel mogelijk kopen voor zo weinig mogelijk geld is niet houdbaar."

In haar boek stimuleert Eyskoot kinderen (en meelezende volwassenen) om het 'normaal' van consumeren in twijfel te trekken. "Wat gebeurt er als we altijd op de uitverkoop wachten? Dan koopt niemand meer iets voor de gewone prijs. En zelfs die gewone prijs is vaak niet 'inclusief', omdat de schadelijke gevolgen van de productie voor mens en milieu niet worden meegerekend. Daardoor is er niet genoeg geld om de mensen die het product maken goed te betalen en verantwoord met de aarde om te gaan."

Bron: www.nu.nl, 24 november 2020

Sorteer op
© 2015 - 2024 Pearls and Roses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel